Dzień 20 listopada, członkom Lokalna Grupa Działania PRYM oraz Rybacka Lokalna Grupa Działania “Z Ikrą”, do których należy również gmina Zgierz, upłynął bardzo pracowicie. Podczas walnych zebrań obu grup, m. in. wybrano członków zarządu RLGD „Z Ikrą” na kolejną kadencję. Podczas głosowania został wybrany nowy – stary zarząd, który w niezmienionym składzie będzie pracował przez kolejne cztery lata. Następnie przyszedł czas na omówienie bieżących spraw, podjęcie uchwał w sprawach aktualizacji lokalnych strategii rozwoju obu grup działania oraz omówienie planów na następny rok.

Kolejnym punktem spotkania była konferencja informacyjno – promocyjna Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Z Ikrą”, podczas której zaprezentowano film promujący najciekawsze projekty zrealizowane w ramach wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju RLGD „Z Ikrą” w latach 2017 – 2019. Wśród ujęć, które można było zobaczyć podczas jego projekcji, znalazły się zdjęcia nakręcone na terenie Gminnego Centrum Kultury, Sportu, Turystyki i Rekreacji w Dzierżąznej.
Przypomnijmy, że dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014 – 2020, w Dzierżąznej zrealizowane zostały w tym roku trzy projekty: „Przebudowa Gminnego Centrum Kultury, Sportu, Turystyki i Rekreacji w Dzierżąznej”, „Budowa obiektu małej architektury o charakterze rekreacyjnym w miejscowości Dzierżązna” oraz „Zagospodarowanie terenu wokół stawu wraz z montażem elementów edukacyjnych w miejscowości Dzierżązna”, o łącznej wartości prawie 1 mln 300 tys. zł.

Dzięki naszemu członkostwu w lokalnej grupie „Z Ikrą” oraz dobrej współpracy, Gminne Centrum Kultury, Sportu, Turystyki i Rekreacji w Dzierżąznej jest teraz miejscem nowoczesnym z ciekawą ofertą rekreacyjną dla mieszkańców gminy Zgierz oraz turystów – mówiła podczas konferencji Wójt Gminy Zgierz – Barbara Kaczmarek.
W trakcie spotkania, na przykładzie Stowarzyszenia Dolina Karpia, zaprezentowano jak stworzyć ekoturystyczną markę regionu. A na koniec goście mogli skosztować potraw z ryb, nagradzanych podczas lokalnych i regionalnych konkursów kulinarnych.